GEMEENTELIJKE KLEUTERSCHOOL LOTHARINGENKRUIS
3e kleuterklas
Welkom in de 3de kleuterklas. Ik ben juf Kristel en vertel jullie graag wat wij in onze klas allemaal beleven. Ik vind het heel belangrijk dat de kleuters zich goed voelen. Elke ochtend een lachtend gezichtje mijn klas zien binnenkomen, dat is voor mij het allerbelangrijkste !
P
P
In de derde kleuterklas probeer ik op een speelse manier de kinderen iets bij te brengen. We hebben een heleboel handpoppen die ons daarbij helpen. Onze klaspop heet Janneman. Hij komt af en toe tijdens het onthaal eens luisteren wat de kinderen allemaal te vertellen hebben. Hij is heel slim en leert ons veel nieuwe dingen. Als er iemand jarig is komt  de verjaardagspop Pippo, de clown. Deze pop is helemaal niet slim. Hij is een beetje een “clown” en maakt altijd heel veel grapjes. We hebben nog een heleboel andere poppen : als we tellen, komt Tientje Tel ons helpen, als we meten komt Leo Leeuw en als we over vormen leren komt Kabouter Bob. Ze hebben ook elk een eigen vrolijk lied.

de S van spelen

de L van leren

Door op verschillende manieren de kring te organiseren blijft ons onthaal leuk en wordt het niet saai. Dit is een coöperatieve leervorm die we toepassen.

Elke week duidt een kleuter de verschillende kalenders aan.

onthaal in de kring : de kleuters hebben mekaar heel wat te vertellen
soms mogen ze allemaal tegelijk per 2 aan elkaar vertellen
de dagkalender
het dagverloop
de jaarkalender

de z van zingen

Ik ben een juf die van zingen houdt, dus elke week staat er een ander liedje op het programma.

de S van samen

Zelfstandigheid is heel belangrijk in onze klas. De kleuters leren kiezen op het keuzebord en bepalen zelf wanneer ze spelen in de hoeken of wanneer ze “werken”. Elk kind kan op eigen niveau aan de slag. Differentiatie staat bovenaan de lijst !
Tijdens de klassikale activiteiten leren de kleuters luisteren naar mekaar, de vinger opsteken als ze iets willen zeggen, mekaar laten uitspreken, enz… Dit zijn afspraken die we in het begin van het jaar aanleren in een kringgesprek, bij een waarneming, tijdens een poppenkastspel …

de B van bewegen

We besteden veel aandacht aan de motoriek van de kleuters. De vele materialen van de klas om de fijne motoriek te oefenen, de Schrijfdans en Pennenstreken zorgen ervoor dat onze kleuters in het eerste leerjaar met een goede schrijfmotoriek en de juiste pengreep kunnen starten.
Persoonlijk vind ik kinderyoga, mindfulness en ademhalings- oefeningen ook belangrijk. De kleuters komen tijdens deze activiteiten echt tot rust.
We hebben een coole turnjuf met wie we elke week turnen. Zwemmen doen we elke twee weken, zo zijn de kleuters niet meer bang in het water.

rustige activiteiten

 op de mezzanine

een spel spelen op de computer
in de luisterhoek naar een verhaal luisteren
in de boekenhoek genieten van een mooi boek
En als het laatste spelletje of verhaaltje van de dag voorbij is en op vrijdag ons verhaal uit het boek ‘Pluk van de Petteflet’ verteld is, gaan we met een voldaan en blij gevoel naar huis.
de weerkalender
de weekkalender